Hoe breng ik een burgerlijke zaak voor de rechtbank?
Een zaak voor de rechtbank brengen, ook wel ‘aanhangig maken’, hoe doe je dat? Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende stappen die je moet ondernemen om een burgerlijke zaak te laten behandelen door een rechter.-

De procedure starten
Je kan de procedure op een aantal manieren laten starten, namelijk per:
Dagvaarding
De dagvaarding is de meest gebruikte manier om een procedure in te leiden. De eisende partij laat in dat geval de dagvaarding betekenen door een gerechtsdeurwaarder, aan de tegenpartij.
Verzoekschrift
Wanneer een zaak begint per verzoekschrift, is het de verzoeker die het verzoekschrift bij de griffie indient en zich zo tot de rechter richt.
Vrijwillige verschijning
De vrijwillige verschijning betekent dat beide partijen akkoord gaan om voor de rechter te verschijnen. Het kan alleen worden gevraagd bij gezamenlijk verzoekschrift.
Het grote voordeel van de vrijwillige verschijning is dat partijen op die manier de dagvaardingskosten kunnen vermijden.
De inleidende zitting
Dit is de eerste zitting. In het beste geval zijn zowel eisende- als verwerende partij aanwezig. Het is echter altijd mogelijk dat de verwerende partij niet komt opdagen. Of dat er helemaal niemand verschijnt op de geplande zitting. Wat dan?
De verwerende partij verschijnt/beide partijen verschijnen niet
In dit geval bepaalt de eisende partij voor een groot stuk het vervolg. Laat zij de rechter een vonnis bij verstek opmaken, dan zal de zaak alsnog worden behandeld. Zelfs al is de verwerende partij afwezig.
Doet zij dit niet, dan zal de zaak naar de rol verwezen worden.
Partijen verschijnen wel
In dat geval loopt de procedure gewoon verder. Partijen kunnen zich doorheen het hele gerechtelijke proces bij te laten staan door een advocaat. Dit is vanzelfsprekend zeker aan te raden, maar niet verplicht. De volgende stappen worden hieronder toegelicht.
Instaatstelling
“What’s in a name?”
Tijdens deze periode moeten de partijen elkaar de mogelijkheid bieden, in staat stellen om kennis te nemen van de zaak en deze voor te bereiden.
Dit is echter niet altijd het geval! In sommige -meestal eenvoudige- dossiers kan de rechter beide partijen horen op de inleidende zitting en ook dan uitspraak doen over de zaak.
Pleidooien
De pleidooien vinden plaats op een door de rechter bepaalde dag. Dit gebeurt wanneer iedereen zijn argumenten in de conclusies heeft neergelegd.
Pleidooien worden, in het merendeel van de gevallen, gehouden door de advocaat/advocaten van de partijen.
Je kan ervoor kiezen om dit stuk ook zelf voor hun rekening te nemen. Dit is niet erg aangeraden. Een rechter verwacht immers dat wie in de rechtbank pleit, “de spelregels” kent. Bijstand door een jurist is dus altijd een slimme, veilige keuze.
Na de pleidooien wordt de zaak in beraad genomen.
Uitspraak
De uitspraak kan opnieuw op meerdere manieren gebeuren, zijnde:
§ Er volgt onmiddellijk een eindvonnis
§ Slechts een tussenvonnis wordt uitgesproken
De uitspraak van de rechter moet altijd gemotiveerd zijn. Bovendien wordt altijd beslist wie de gerechtskosten moet betalen.
Een uitspraak kan verschillende vormen aannemen, namelijk:
§ Vonnis
§ Arrest
Beschikking